Undersökningar

Här listas undersökningar som är relevanta vad gäller vegetarisk och ekologisk kostföring.

  1. Livestock a major threat to environmentFood and Agriculture Organization of the United Nations, 29 november 2006
    Visar att boskapsindustrin producerar 18% mer växthusgaser än transportsektorn. Den är också orsak till en anseenlig del av skogsskövlingen, runt 70% av Amazonasskogen i Latinamerika har omvandlats till betesmark.
  2. Environmental Impacts from Swedish Food Production and ConsumptionRebecka Engström, 10 december 2004 (sammanfattning)
    Visar att en förändrad konsumtion skulle kunna minska energianvändningen i livsmedelskedjan med så mycket som 30 procent.
  3. Klimatanpassad mat, Naturvårdsverket, 23 januari 2012
    Produktion av nötkött orsakar koldioxidutsläpp som är 13 gånger större än vad produktion av kikärtor gör. En enkel tabell som visar på de stora skillnaderna i koldioxidekvivalenter mellan vegetariska och animaliska produkter.
  4. Food consumption choices and climate change, IVL Swedish Environmental Research Institute,  17 april 2013
    Visar att val av närproducerat har en mycket mindre påverkan på miljön än omställningen till vegetarisk kost.
  5. Scarborough, Peter; Appleby, Paul N.; Mizdrak, Anja. ”Dietary greenhouse gas emissions of meat-eaters, fish-eaters, vegetarians and vegans in the UK”. Climatic Change 125 (2): sid. 179–192.doi:10.1007/s10584-014-1169-1. ISSN 0165-0009.
    Visar att en vegansk kost ger upphov till mindre än hälften av koldioxidutsläppet jämfört med en kost som innehåller 100 gram kött per dag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*