Quorn – vegetariskt? Nej.

Jag har ju som grundbult för den här bloggen att saker som är vegetariska inte innehåller animaliska produkter, helt i linje med livsmedelsverkets föreskrifter. Men som en vaken konsument är det lätt att se i vilken butik som helst att den inte följs speciellt noggrannt. Produkter som innehåller mjölk och ägg benämns ofta som vegetariska, även om den korrekta benämningen då skulle vara ovo-lakto-vegetarisk. Så därför känns det skönt att Reklamombudsmannen i våras fällde Marlow Foods Ltd för deras felaktiga språkbruk och visar att förordningar inte kan brytas hur som helst. I sitt uttalande hänvisar de just till Livsmedelsverket definition och fastslår:

Att i annonsering benämna livsmedel som innehåller äggvita som vegetarisk är därför vilseledande och strider därmed mot artikel 5 i ICC:s regler.

Jag hoppas att uppmärksamheten det här har gett kan få en och annan marknadsförare att tänka om när de gör om sina förpackningar nästa gång eller ännu hellre att tillverkarna utesluter de bitarna helt.

Tack till Per-Anders Svärd för tipset!

Taggar: , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*